завишен холестерол

1. Какво преставлява холестеролът?

През последните години, поради лошата си репутация на рисков фактор за сърдечни заблявания, холестеролът се свързва предимно с негативни явления. Същият обаче е важен компонент от мембраните на клетките и е съществен за структурата и функцията на клетките на организма.

Той е структурен елемент в състава на някои важни хормони.

За да циркулират в кръвта, чиято основна съставка е вода, холестеролът и триглицеридите трябва да бъдат носени от белтъци, наречене апопротеини. Липопротеините са комбинация от липиди (мастните кръвни субстанции) и апопротеини. Главните типове липопротеини са:

  • липопротеини с ниска плътност (LDL) - наричани понякога "лош холестерол", транспортира холестерола към различни части на тялото, където се отлага в съдовете. LDL обуславя натрупването на холестерол в съдовете.
  • липопротеини с висока плътност (HDL) - наричани "добър холестерол", спомага за изчистването на холестерола от организма.
  • липопротени с много ниска плътност (VLDL) - съставени предимно от тригилицериди, малко количество белтъци и холестерол.

Наличието на ниско ниво на LDL и високо на HDL е желателно за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки и развитието на стенокардия в резултат на промените в коронарните съдове (съдовете, снабдяващи сърдечния мускул с кръв)

2. Какви мерки да вземем, за да намалим холестерола в кръвта?

Хранете се здравословно

контролирайте общото количество мазнини - особено "твърдите". ограничете холестерола в храната - избягвайте богатите на холестерол храни като например животински вътрешности, яйчен жълтък и млечни произведения. консумирайте храни с разтворими фибри - те могат да намалят нивото на холестерола в кръвта. Храните, богати на разтворими фибри са овесени трици, овесени ядки, фасул, грах, оризови трици, ечемик, цитрусови плодове, ягоди, ябълки.

  • консумирайте повече риба - някои риби, особено по-тлъстите - сьомга, скумрия и херинга съдържат високо количество уникален тип полиненаситени мастни киселини, наречени омега-3 мастни киселини. Този вид мастни киселини способстват за намаляване нивото на триглициридите. включвайте повече соеви продукти - соевите съединения, наречени изофлавони действуват като човешки хормони, които регулират нивото на холестерола. Приемът на соеви белтъци може да намали общия холестерол, LDL и триглицеридите. Консумацията на соя може да повиши нивото на HDL, който предпазва от сърдечни заболявания.
  • пийте умерено алкохол - умерената употреба на алкохол може да увеличи нивото на HDL. Ограничете алкохола до едно питие на ден (50 г), ако сте жена и не повече от две питиета (100 г) на ден за мъжете. Не консумирайте алкохол, ако сте с високи триглицериди.
  • намалете приема на захар - по този начин ще намалите нивото на триглицеридите, което трябва да бъде под 1.4 mmol/l.
Физически упражнения
  • затлъстяването обуславя висок общ холестерол. Намаляването на килограмите снижава нивото на холестерола. Започнете програма от физически упражнения за отслабване, използувайки следните насоки:

съставете програма за времето и продължителността на физическите натоварвания - постепенно увеличавайте времето на натоварване до 30 - 45 мин. поне три пъти седмично. Ако сте с наднормено тегло или недостатъчно активен физически, постигнете това натоварване за няколко месеца.

  • придържайте се към програма от физически упражнения - спазвайте редовен график за упражнения. Забавлявайте се с тях. Ако те не ви доставят удоволствие, едва ли ще ги правите редовно. Намерете приятел или група за физически упражнения, които ще ви поддържат мотивирани.
Не пушете или спрете цигарите

нивото на HDL може да се върне към нормалните граници

3. Как се лекува повишения холестерол?

Промените в начина на живот са първите стъпки, които трябва да предприемете, за да намалите нивото на холестерола и триглицеридите в кръвта. Това включва промени в храненето, редовни физически упражнения и избягване на тютюнопушене.

Когато общият холестерол остава висок въпреки взетите мерки, и особено високо е нивото на LDL, лекуващият Ви лекар може да назначи лечение с медикаменти.

Преди предписването им, лекарите преценяват много фактори - възраст, общо здравословно състояние и странични ефекти на медикаментите. Ако се нуждаете от лекарства за намаляване на нивото на холестерола - ще е необходимо да ги приемате за много години напред.

Стойността на LDL е отправна точка. Ако липсват други рискови фактори за сърдечни заболявания, а LDL е над 5.0 mmol/l се налага приемането на медикаменти за снижаването му. Наличието на два и повече рискови фактори за сърдечни заболявания и LDL над 4.1 mmol/l може също да наложи прием на медикаментозно лечение. Ако атеросклеротичните плаки са стеснили кръвоносните съдове на сърцето и са намалили кръвотока към сърдечния мускул (стенокардия), лекуващият лекар може да Ви препоръча медикаменти и промяна в начина на живот за намаляване на LDL под 2.6 mmol/l.

За връзка

Д-Р ГЕОРГИЕВ

georgievdoc@abv.bg

ГР.ЦАРЕВО
УЛ.МИЛИН КАМЪК №1
ПК 113

+359 590 53545

Търсене

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ!

 място  телефон:
Бърза помощ
150,112,52140

Общинска болница        

Управител

52023

52056

 Д-р Георгиев

Д-р Георгиева

 53545
 Аптека "Мери"  54210
 Полициия  160
 Пожарна  166
 Кметство Царево  52025
 д-р Рачева  53143
 Мед.център  52269

 Поликлиника

Приморско

33011
 Д-р Бъчваров 5 4505
   

 

Вицове за нас !

Между микроби:
- Нещо не ми изглеждаш добре. Да не си болен?
- Не, бе! Май съм пил антибиотик...

..........................................

Доктор преглежда пациент:
- Ракия пиете ли?
- Благодаря, докторе, но идвам направо от кръчмата...

..........................................

Ало, реанимацията ли е?
- Реанимацията.
- Иванов жив ли е още?
- Още не...

.............................................

Дебелана в аптеката:
- Имате ли нещо евтино и ефективно за отслабване?
- Имаме лепенки.
- А къде се лепят?
- На устата...

.............................................

Жена отива на преглед при сексолог, но се срамува да се съблече:
- Да загася ли лампата? - пита сексологът.
- Може - отговаря пациентката.
След малко се чува глас в тъмнината:
- Докторе, къде да си оставя дрехите? - пита пациентката.
- Ето тук, до моите - казва докторът.

...............................................

Жена влиза при доктор:
- Докторе, фригидна съм.
- А, така ли! Я да проверя... Е, как беше?
- Ми, слаба работа...
- Я да извикам Пешо. Пешо-о-о!
- Е? Как е?
- Ами...
- О, ама ти наистина си за доктор!
- Защо? Вие не сте ли?!?
- А-а-а, не. Ние тук мажем...

................................................

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode