Десет заповеди за грамотно хранене

 

 

1. Никога не яжте, ако не ви се иска и каквото не ви се иска. И не заставяйте другите. Свободата на волята при храненето е свещена.

2. Ако ви се иска - първо се попитайте: не е ли по-добре да се въздържа? Не спорете с вкусовете си, спорете само с навиците.

3. Не яжте до чувството на пълно насищане. По-добре е да не си доядеш, отколкото да преядеш.

4. По-добре често и по малко, отколкото рядко и по много.

5. Всяко ядене да се плати от мускулите. Според Природата всяка храна трябва да се придобива с физически усилия, особено животинската.

6. Гладът и свежият въздух са най-превъзходните от всички подправки.

7. По-добре топло, отколкото студено. По-добре студено, отколкото горещо. Наблюдавайте котката, кучето - дори и да са много гладни, не посягат към горещото, а чакат да изстине.

8. Разнообразието да бъде стратегия /във времето/, еднообразието - тактика /на трапезата/.

9. Преди всичко естественост. Предпочитайте суровата, живата, природната храна пред индустриално-промишлената, изкуствената, екстрахираната. Най-простата природна храна е и най-полезната.

10. Храната е свята. Какво е това, култ към яденето? Не култ, а култура. Радост и святост на трапезата. Осъзнаване, че пред нас са даровете на живота, а не плюскане.

Без духовното възвишено отношение към храната не може да се спази и грамотността на храненето.

Д-р Владимир ЛЕВИ

Защо пържените храни са вредни

* Палачинките, вкусните пържени яйца, дробчета, кюфтета, картофки, все любими храни на българина

Българинът по принцип обича пържените храни. Като се започне от мекиците на баба, мине се през поничките, пирожките и се стигне до вкусните пържени яйца, дробчета, кюфтета, картофки.

Определено пържените храни са по-пикантни. Самата хрупкава коричка, която се получава върху изпърженото, е направо влудяващо възбуждаща за сетивата. Но зад примамливия външен вид се крие опасност.

При загряване на мазнината, в която се извършва процесът на пържене, обикновено се достигат температури от порядъка на 200 - 270° С. При тези температури, както в продуктите, така и в самата структура на мазнината настъпват изменения. Реализира се реакцията на липидна пероксидация. Ще рече: във веригите на мастните киселини става насищане на ненаситените им връзки с О2.

Поради високата температура и интензивността на процеса започва отделяне на паразитни, отцепени молекули с висока енергия, т.нар. свободни радикали. Тези свободни радикали, след като бъдат погълнати, играят ролята на бомби, които избухват по повърхността или във вътрешността на клетките на човешкия организъм, смущавайки естествените физиологични процеси, протичащи в тях.

В някои клетки е възможно да се увреди генетичният материал и те да мутират, а така възниква ракът. От пържени храни най-често се получава рак на лигавицата на стомаха. Не винаги и не при всеки, но опасността съществува.

Клетките имат защитни системи, обезвреждащи свободните радикали. Такива са системата на глутатйона, системата на vit Е и vit А. Но всяка защита понякога се пропуква. В случая резултатът е фатален.

За да се предпазите, трябва:

 • Да се ограничи консумацията на пържени храни. Печените храни са за предпочитане.
 • Ако се пържи нещо, това да става във фритюрник, за да се избегне прегряване на мазнината. Фритюрниците, чрез специална система за контрол, поддържат температурата на мазнината до 190° С. Установено е, че до тази температура процесите на липидна пероксидация, макар и да са налице, не са в степен застрашаваща силно здравето.
 • Обикновеното олио трябва да се подменя веднага след първото пържене. Съществуват мазнини от различни растения, специално стабилизирани и пригодени за по-дълготрайна употреба във фритюрник. Освен по дългосрочност на употребата, тези мазнини имат и предимството да образуват по-малко свободни радикали.
 •  

  Разделно хранене в съвременни условия

  * Методиката на д-р Хей издържа проверката на времето

  * Случаи, когато и най-полезната храна става ненужен баласт

  Концепцията на разделното хранене при съвременни условия за първи път е разработена от американския лекар д-р Харвард Хей. За да разбере здравословните си проблеми, той започнал да изследва химическия състав на човешкия организъм. Така той стигнал до извода, че той се състои от 20 процента киселини и 80 процента основи. На тази основа той построил своя дневен порцион, като се хранил главно с продукти, богати на въглехидрати и употребявал по-малко продукти, богати на белтъчини. И чудото не закъсняло – благодарение на тази методика д-р Хей напълно оздравял. Оттогава до днес неговата методика с успех се прилага и в наши дни от мнозина негови привърженици.

  Разделното хранене означава

  хармонично съчетаване на хранителните елементи.

  Разделението само по себе си не е сложно. Главното тук е да се консумират отделно продукти, богати на белтъчини и продукти, богати на въглехидрати. Пълното разделно хранене в съвременни условия е нереално. Но е необходимо да има известен ред в храненето.Това ще приведе в относителен ред храносмилателната система. Храните трябва хармонично да се съчетават и тогава органите на храносмилателната система няма да се пренапрягат при всекидневните закуски, обеди и вечери.

  Ако се проследи пътят на изядената храна по организма, могат да се видят грешките, които водят до нарушаване на храносмилането.

  Започва се от устата. Тук храната се раздробява от зъбите, смесва се със слюнката – това е първият храносмилателен сок. В слюнката се съдържа ферментът ПТИЛИН /АМИЛАЗА/, който разгражда сложният въглехидрат нишесте до декстрини. Ето защо, ако се дъвче дълго бял хляб, започва са се усеща сладък вкус.

  Нишестето най-често се съдържа в зърнените храни, тоест в хляба, картофите, макаронените изделия и ориза. Бързото и жадното поглъщане на храната

  нарушава процеса на храносмилане.

  Втората спирка е стомахът. Тук се преработват белтъчините, които в големи количества се срещат в продуктите от животински произход, например месото, рибата, сирената, яйцата. С помощта на солната киселина и фермента ПЕПСИН белтъчините се разграждат до по-прости съединения – полипептиди, малки, така наречени „строителни блокчета“.

  По мнението на д-р Хей нормалният процес на храносмилане се нарушава, ако се консумират едновременно по-големи количества белтъчини и въглехидрати, тъй като действието на храносмилателните ферменти се намалява. Обяснението на това е, че белтъкът способства образуването на солна киселина и пепсин, което на свой ред пречи на отделянето на амилаза от слюнката. Ако консумираме предимно въглехидрати, отделянето на стомашен сок значително се намалява, а действието на амилазата се запазва, с което въглехидратите се усвояват по-добре.

  Следствие от неправилно комбинираните храни са: киселини, нарушено храносмилане, подуване на корема, газове.

  Трета спирка е дванадесетопръстникът. Тук продължава по-нататъшното химическо смилане на белтъчините и въглехидратите с помощта на различни ферменти /ТРИПСИН, АМИЛАЗА и др./ и започва разграждането на мазнините с участието на фермента ЛИПАЗА и жлъчката.

  В този процес участва задстомашната жлеза, която се състои от два отдела. В единия от тях се изработва хормоните ИНСУЛИН и ГЛЮКОН, които при необходимост постъпват в кръвта и там регулират обмена на въглехидратите и мазнините. В другия отдел на храносмилателната жлеза се изработват храносмилателните ферменти ТРИПСИН, ХИМОТРИПСИН, АМИЛАЗА и ЛИПАЗА.

  За да могат сложните процеси на храносмилането да протичат без объркване,

  в никакъв случай не бива да се претрупва задстомашната жлеза. В противен случай дори и най-полезната храна може да стане ненужен баласт.. Забавеното и непълно храносмилане води до процеси на ферментация в червата. Несмлените частици от храна могат да се използват от чревната флора, а излишните газове водят до подуване на корема.

  Повърхността на тънките черва е покрита от милиони малки власинки, с помощта на които и под въздействието на чревния сок става окончателното превръщане на хранителните вещества в хранителни сокове, които се всмукват в кръвта и лимфата, а оттам попадат в черния дроб.

  Черният дроб може да се сравни с химична фабрика. Той преработва всички постъпващи вещества, даже и тези, от които организма не се нуждае, такива като например алкохола. За съжаление черният дроб не може да отпраща полученото назад. Затова вредните хранителни вещества, пристигнали заедно с полезните, стават баласт не само за цялата храносмилателна система, но и за черния дроб.

Правила за здравословно хранене

 1. Яжте в спокойна атмосфера.
 2. Никога не яжте, когато сте разстроени.
 3. Винаги сядайте, когато ядете.
 4. Яжте само когато се чувствате гладни.
 5. Избягвайте леденостудена храна и напитки.
 6. Не говорете, докато дъвчете храната си.
 7. Яжте умерено бързо – нито бързо, нито твърде бавно.
 8. Изчакайте, докато се смели храната, преди да ядете отново (тоест трябва да има интервал от два до четири часа за лека храна и четири-шест часа за пълноценно хранене).
 9. Пийте по малко топла вода с яденето.
 10. Яжте прясно сготвени ястия, когато ви е възможно.
 11. Яжте сурови храни, но не отхвърляйте напълно готвената храна, защото тя е по-лесно смилаема.
 12. Пийте млякото отделно от храната или с други сладки храни.
 13. Оставяйте от една трета до една четвърт от стомаха си празен, за да подпомогнете храносмилането.
 14. Добре е на всяко ядене да има от шестте вкуса: сладко, солено, горчиво, кисело, люто и стипчиво.
 15.  Поседете спокойно пет минути след хранене.

Този кратък списък ви дава едно начало за извличане на най-доброто от която и да е диета. Ето обяснението на някои от правилата.

Много е важно с какво се храните, но не по-малко важно е как се храните. Апетитната чиния топла, изпускаща пара храна изпраща сигнали, които благоприятстват нейното добро усвояване; но ако оставите чинията на масата пет часа, храната ще бъде почти негодна за ядене, въпреки че хранителните вещества не са се променили видимо в най-материалния си вид.

За връзка

Д-Р ГЕОРГИЕВ

georgievdoc@abv.bg

ГР.ЦАРЕВО
УЛ.МИЛИН КАМЪК №1
ПК 113

+359 590 53545

Търсене

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ!

 място  телефон:
Бърза помощ
150,112,52140

Общинска болница        

Управител

52023

52056

 Д-р Георгиев

Д-р Георгиева

 53545
 Аптека "Мери"  54210
 Полициия  160
 Пожарна  166
 Кметство Царево  52025
 д-р Рачева  53143
 Мед.център  52269

 Поликлиника

Приморско

33011
 Д-р Бъчваров 5 4505
   

 

Вицове за нас !

Между микроби:
- Нещо не ми изглеждаш добре. Да не си болен?
- Не, бе! Май съм пил антибиотик...

..........................................

Доктор преглежда пациент:
- Ракия пиете ли?
- Благодаря, докторе, но идвам направо от кръчмата...

..........................................

Ало, реанимацията ли е?
- Реанимацията.
- Иванов жив ли е още?
- Още не...

.............................................

Дебелана в аптеката:
- Имате ли нещо евтино и ефективно за отслабване?
- Имаме лепенки.
- А къде се лепят?
- На устата...

.............................................

Жена отива на преглед при сексолог, но се срамува да се съблече:
- Да загася ли лампата? - пита сексологът.
- Може - отговаря пациентката.
След малко се чува глас в тъмнината:
- Докторе, къде да си оставя дрехите? - пита пациентката.
- Ето тук, до моите - казва докторът.

...............................................

Жена влиза при доктор:
- Докторе, фригидна съм.
- А, така ли! Я да проверя... Е, как беше?
- Ми, слаба работа...
- Я да извикам Пешо. Пешо-о-о!
- Е? Как е?
- Ами...
- О, ама ти наистина си за доктор!
- Защо? Вие не сте ли?!?
- А-а-а, не. Ние тук мажем...

................................................

© 2008 All rights reserved.

Make a website for freeWebnode